Cara Berkesan Merawat dan Menghilangkan Sakit Senggugut

cara merawat senggugut dalam islam, petua hilangkan senggugut, cara hilangkan senggugut, menstrual cramps, sakit ketika haid, bad mood, period pain

Cara Berkesan Merawat dan Menghilangkan Sakit Senggugut

Senggugut dalam Bahasa Inggeris disebut sebagai menstrual cramps dan dalam bahasa perubatan pula lebih dikenali sebagai dysmenorrhea. Senggugut merupakan keadaan yang dialami oleh wanita sebelum atau ketika haid. 

Senggugut merupakan suatu keadaan dimana anda akan merasakan kesakitan yang mencucuk atau seperti kejang yang menyakitkan dibahagian bawah abdomen anda. Bagi sesetengah wanita, keadaan yang disebabkan oleh senggugut ini memberikan ketidakselesaan dan akan turut mempengaruhi mood serta aktiviti harian mereka. 

Tempoh berlakunya senggugut pula berbeza untuk setiap wanita. Ada yang mengalaminya pada hari pertama haid sahaja pada setiap bulan, ada yang mengalaminya sebelum haid dan ada juga yang mengalaminya selama beberapa hari dan tahap kesakitan juga bergantung pada setiap individu.
 
cara merawat senggugut dalam islam, petua hilangkan senggugut, cara hilangkan senggugut, menstrual cramps, sakit ketika haid, bad mood, period pain

Senggugut kebiasaannya diakibatkan oleh beberapa masalah kesihatan seperti endometriosis atau uterine fibroids. Kunci utama untuk mengurangkan kesakitan akibat senggugt adalah dengan merawat masalah-masalah tersebut. 

Jika kesakitan senggugut bukan disebabkan oleh masalah-masalah tersebut, ia akan berkurang seiring dengan bertambahnya usia dan akan turut berkurang selepas wanita bersalin.

Simptom senggugut

Simptom yang kebiasaannya berlaku ketika anda mengalami senggugut adalah:
● Sakit yang mencucuk-cucuk dan rasa sakit akibat kekejangan dibahagian bawah abdomen.
● Kebas dan rasa sakit yang berpanjangan serta tidak berkurang.
● Rasa sakit yang kemudiannya merebak ke bahagian bawah belakang anda dan juga ke bahagian paha.

cara merawat senggugut dalam islam, petua hilangkan senggugut, cara hilangkan senggugut, menstrual cramps, sakit ketika haid, bad mood, period pain

Selain itu, ada beberapa simptom lain yang turut dialami oleh sesetengah wanita ketika mengalami senggugut. Antaranya ialah:
● Rasa sakit kepala
● Rasa pening

Punca-punca berlakunya senggugut

Ketika anda sedang mengalami haid, uterus anda akan mulai mengecut. Bahan-bahan yang bersifat hormon seperti prostaglandins akan mengakibatkan rasa sakit ketika pengecutan uterus. Lebih tinggi kandungan prostaglandins akan mengakibatkan kesakitan senggugut yang lebih teruk. Selain itu, terdapat beberapa lagi punca berlakunya senggugut seperti:

Endometriosis. Bagi keadaan yang menyakitkan ini, tisu yang melapisi uterus akan berada diluar uterus. Kebiasaannya ia akan berada pada fallopian tube, ovari atau akan melapisi pelvis.

Uterine Fibroids. Ia merupakan ketumbuhan yang bukan kanser yang akan berada pada dinding uterus sekaligus mengakibatkan kesakitan.

cara merawat senggugut dalam islam, petua hilangkan senggugut, cara hilangkan senggugut, menstrual cramps, sakit ketika haid, bad mood, period pain,
 

Adenomyosis. Keadaan ini merupakan keadaan dimana tisu yang melapisi uterus membesar menjadi lapisan berotot disekitar uterus.

Pelvic inflammatory disease (PID). Ia merupakan jangkitan terhadap organ peranakan wanita yang biasanya disebabkan oleh penyebaran bakteria hasil daripada hubungan seksual.

Bila anda perlu mendapatkan rawatan daripada doktor?

Jika anda baru sahaja melalui proses haid dalam tempoh beberapa tahun sebelum ini dan mengalami senggugut, anda tidak perlu risau akannya kerana ia merupakan perkara biasa. 

cara merawat senggugut dalam islam, petua hilangkan senggugut, cara hilangkan senggugut, menstrual cramps, sakit ketika haid, bad mood, period pain
Namun, jika senggugut anda sentiasa mengganggu aktiviti harian anda setiap kali anda haid, dan simptom-simptom yang dinyatakan di atas menjadi semakin teruk, atau anda berusia lebih dari 25 tahun dan baru sahaja mengalami senggugut yang teruk, maka anda perlu berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan nasihat serta rawatan lanjut.

Antara cara berkesan untuk merawat senggugut

Selepas anda melakukan diganosis, doktor pastinya akan mencadangkan anda untuk menerima beberapa jenis rawatan seperti:

cara merawat senggugut dalam islam, petua hilangkan senggugut, cara hilangkan senggugut, menstrual cramps, sakit ketika haid, bad mood, period pain ● Pain relievers. Ubat tahan sakit seperti ibuprofen atau naproxen sodium akan diberikan bermula daripada hari yang anda jangkakan anda akan mengalami haid. Anda juga perlu mengambil ubat tersebut apabila anda mula haid pada setiap bulan, atau sebaik sahaja anda merasakan simptom tersebut ada pada anda dan berterusan untuk beberapa hari atau sehingga simptom tersebut hilang.

Hormon mengawal kehamilan. Pil untuk mengawal kehamilan kebiasaannya mempunyai hormon yang akan menghalang ovulasi dan juga akan mengurangkan kadar kesakitan yang diakibatkan oleh senggugut. Anda juga boleh mendapatkannya melalui suntikan, patch yang dipakai pada kulit atau implant yang diletakkan dibawah lengan anda.

cara merawat senggugut dalam islam, petua hilangkan senggugut, cara hilangkan senggugut, menstrual cramps, sakit ketika haid, bad mood, period pain ● Pembedahan. Jika senggugut anda disebabkan oleh faktor-faktor seperti endometrisis atau fibroid, pembedahan mampu untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Mengambil supplement atau herba. Banyak jenis herba yang selalu disyorkan oleh petua orang lama. Memang banyak yang berkesan. Antara yang paling popular ialah halia. Caranya, ambil segenggam halia dan tumbuk lumat. Masukkan halia ke dalam segelas air suam untuk dijadikan teh.

Selain halia, anda juga boleh meminum teh hijau, air asam jawa, madu, atau jus daun betik.

cara merawat senggugut dalam islam, petua hilangkan senggugut, cara hilangkan senggugut, menstrual cramps, sakit ketika haid, bad mood, period pain, halia. ginger tea, herba


Antara supplement yang disyorkan dalam bentuk pil biasanya terdiri daripada magnesium, vitamin D, dan minyak ikan yang kaya dengan Omega-3 seperti pati ikan haruan.

Supplement dan herba sangat sesuai untuk membantu wanita-wanita yang mengalami masalah senggugut. Ia juga mampu untuk merawat keputihan dan membekalkan tenaga serta berbagai lagi khasiat untuk badan anda.

Post a Comment

Terima Kasih Komen.. ^__^

Previous Post Next Post